Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?

By | December 7, 2022

Etensresten kunnen in de afvoer van een gootsteen terechtkomen en een verstopping veroorzaken. Dat dient natuurlijk niet te gebeuren, want de gootsteen is geen afvalbak. Als een echte afvalbak goed bereikbaar is, verkleint dat de neiging tot het doorspoelen van etensresten. Vaker is de boosdoener echter vet, dat zich met de tijd ophoopt en de doorstroming belemmert. Het is lastig om helemaal te voorkomen, dat vet in de afvoer terechtkomt, omdat we vettige borden en pannen afwassen. Ondanks dat we er van alles aan hebben gedaan om een verstopping te voorkomen, kan die toch optreden. Hoe ga je te werk om de gootsteen dan te ontstoppen? Daarover gaat dit artikel.

De ontstopper

Als de gootsteen verstopt is met etensresten, dan kan het gebruik van de overbekende ontstopper helpen. Die heeft een rubberen zuignap en een houten steel. Je beweegt die steel op en neer. Door de neergaande beweging ervan wordt er druk uitgeoefend op de inhoud van de afvoer en de opgaande beweging zorgt voor een vacuĆ¼m, waardoor eraan wordt gezogen. Een voorwaarde is dat de ontstopper goed afsluit. Doorgaans komen vastzittende etensresten daardoor in beweging en worden die meegenomen door het afvalwater. In plaats van een houten steel kan er op de zuignap een cilinder zijn geplaatst en dan beweeg je de zuiger daarin.

Ontstoppingsveer

Een ontstoppingveer is een flexibele en sterke spiraalveer, die enige meters lang kan zijn. Door zijn flexibiliteit komt die door bochten heen. Als je voelt dat de veer bij de verstopping is aangekomen, begin dan de veer te duwen en te draaien. De blokkade kan daardoor loskomen en dan neemt het afvalwater de etensresten mee.

Vloeibare ontstopper

Een vloeibare ontstopper giet je in de afvoerbuis. Die ontstopper heeft doorgaans als basis zwavelzuur of natriumhydroxide. Door de hydrolyse van delen van het vastzittende afval kunnen onder meer haren oplossen en kan vet verzepen. Daarbij loopt de temperatuur op en dat helpt om het vet zacht te maken, waarna dat kan worden doorgespoeld.

Ontstopper in korrelvorm

Een ontstopper in korrelvorm heeft doorgaans dezelfde samenstelling als een vloeibare ontstopper. Die korrels laat je in de afvoer vallen en dan voeg daar beetje bij beetje koud water aan toe. Natriumhydroxide is nogal bijtend en dien je deze manier met de benodigde voorzichtigheid toe te passen. Afstand bewaren en het gebruik van een veiligheidsbril worden aangeraden.

Natuurlijke ontstopper

Een natuurlijke vloeibare ontstopper is de volgende. Je vult een emmer met heet water. Daarin strooi je een zak soda. Deze oplossing giet je langzaamaan in de afvoer. Je laat dat ‘s nacht inwerken en ‘s morgens giet je nog eens heet water in de afvoer. Doorgaans wordt het vet dan door dat water meegevoerd naar het riool.

Het sifonbekertje verwijderen

Als de voorgaande middelen niet het gewenste resultaat geven, dan zul je de afvoer moeten schoonmaken. Je kunt beginnen om het sifonbekertje te verwijderen, dat aan de onderkant op de leiding is geschroefd. Om dat bekertje te beschermen, zou je er eerst een tape op kunnen aanbrengen. Vervolgens kan je met een waterpomptang het bekertje losdraaien. Gebruik een emmer om het afwaswater op te vangen. Wellicht lost deze stap de verstopping op en kan het sifonbekertje er met de hand(!) weer worden opgedraaid.

Zwanenhals loshalen

Als de vorige stap niet heeft geholpen, haal dan de zwanenhals eraf door de moeren los te draaien en maak die hals schoon. Indien nodig kan je een ontstoppingsveer gebruiken om de verstopping te verhelpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *