Waarom werknemers aan bedrijfsfitness moeten doen

By | July 8, 2022

Ooit al gehoord van bedrijfsfitness? Het is een relatief nieuw concept, maar steeds meer ondernemingen kiezen ervoor om fitness voor werknemers gemakkelijker te maken. Vaak komt dat in de vorm van een aparte fitnessruimte voor werknemers, maar er worden ook vaak bootcamps of andere extra sportmomenten ingepland door bedrijven.

Hoe dan ook is het als werknemer een goed idee om aan bedrijfsfitness te doen. Waarom is dat nu eigenlijk zo? En wat kan je verwachten als werknemer, als je aan sport doet?

Waarom je als werknemer aan bedrijfsfitness moet doen

1. Beter presteren op je werk

Als je beter wilt presteren op je werk, dan is het alvast een goed idee om vaker aan sport te doen. De wetenschap heeft al meermaals bewezen dat regelmatig bewegen een van de beste manieren is om je productiviteit te verbeteren. Dat heeft vooral te maken met een betere bloeddoorstroming, maar ook bijvoorbeeld omdat je door regelmatig te sporten dieper slaapt én dus van een betere levenskwaliteit geniet.

Die betere prestaties staan ook in verband met je stressniveau. Hoe lager je stressniveau, hoe beter je je kunt concentreren en hoe beter je omgaat met drukke momenten of deadlines. Bedrijfsfitness maakt het voor werknemers zoveel gemakkelijker om regelmatig aan sport te doen, waardoor ze deze en nog veel meer voordelen eigenhandig ervaren!

2. Een moment van rust na een drukke dag

Daarbij komt ook nog eens dat een uurtje sporten na een drukke dag gewoon erg leuk en rustgevend kan zijn, zeker als je voelt dat je uitgeput bent. Vaak hebben werknemers moeite met drukte op het werk, mede omdat ze de stress meenemen naar huis – waardoor die hun privéleven ook negatief beïnvloedt.

Bedrijfsfitness is interessant omdat werknemers nog vóór ze naar huis gaan even tot rust en tot zichzelf kunnen komen tijdens een sportmoment. Vaak is dat alles wat er nodig is om met een leeg hoofd en een ontspannen lichaam terug huiswaarts te keren.

3. Bijpraten met collega’s

Wie zegt dat sporten enkel interessant is omdat je er je gezondheid mee verbetert? Voor veel mensen is regelmatig aan sport doen ook gewoon leuk omdat het een kans is om bij te praten met collega’s. Tijdens de werkuren is dat immers niet altijd gemakkelijk, zeker op drukke dagen.

Het spreekt dus voor zich dat samen bewegen in een sportruimte in het bedrijf een goede manier kan zijn om relaties te verbeteren, emoties te delen en ideeën uit te wisselen. En dat betekent meer geluk en welzijn voor de werknemers zelf!

4. Tijd én geld besparen

Als laatste kunnen werknemers heel wat geld, energie én tijd besparen als ze aan sport doen in het bedrijf zelf. Dit komt vooral omdat in de meeste gevallen de toegang tot zo’n sportruimte gratis is voor werknemers. In tegenstelling tot de meeste gewone sportscholen, waar je voor een abonnement betaalt.

Als je daarbij rekent dat naar de sportschool gaan vaak heel wat tijd in beslag neemt, zeker als er file is na de werkuren, dan is meteen duidelijk dat bedrijfsfitness een uitstekend alternatief is!

Hoe investeren onderneming best in bedrijfsfitness?

In bedrijfsfitness investeren is dus positief voor werknemers, en dat is dan ook waarom steeds meer ondernemingen ervoor kiezen om meer geld en energie in sport en gezondheid te steken. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een extra sportruimte aan het bedrijfsgebouw bijbouwen of een bestaande ruimte opnieuw inrichten.

Aan de andere kant is het ook een goed idee om een sportmoment buiten of in een gehuurde sportruimte te organiseren. Hoe dan ook zijn er méér dan genoeg mogelijkheden voor bedrijven om de gezondheid van hun werknemers te verbeteren!