Spinningfiets kopen, waar let je op?

By | July 15, 2022

Een van de meest gebruikte apparaten om cardio mee te trainen, is een spinningfiets. Dit apparaat leent zich ook, mede dankzij het compacte formaat en het eenvoudige gebruik, erg goed om bij jou in huis neer te zetten. Je gebruikt een spinningfiets om sterke spieren mee te kweken, om je conditie mee op te bouwen en natuurlijk om af te vallen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een spinningfiets gaat kopen? Je leest het in dit artikel.

1. Let altijd op het gewicht van het vliegwiel

Wist je dat het gewicht van het vliegwiel voor een erg groot deel bepaalt hoe een sessie spinnen op de spinningfiets aanvoelt? Doordat je tijdens het spinnen aan het trappen bent, wordt het vliegwiel aangedreven. Dit betekent ook dat hoe zwaardot het vliegwil is, des te hoger de weerstand gaat zijn die je in kunt stellen. Ook zorgt een goed vliegwiel ervoor dat het trappen net even wat vloeiender gaat. Over het algemeen weegt een vliegwiel minstens 15 kilo. Ook zorgt een goed vliegwiel voor meer stabiliteit.

2. Gaat je voorkeur uit naar een trainingscomputer en/of een display?

Door gebruik te maken van een trainingscomputer, haal je net even wat meer uit iedere training. Gelukkig beschikken de meeste spinningfietsen over een erg prettig display. Je ziet daardoor binnen een paar seconden wat de afstand is die je hebt gefietst en op wat voor snelheid je fiets. Ook lees je wat het aantal calorieën is dat je hebt verbrand. Ook hebben spinningfietsen van een hoge kwaliteit over het algemeen meerdere trainingsprogramma’s waar je uit kunt kiezen.

3. Let op de stabiliteit van een spinningfiets

Als je een spinningfiets gaat kopen, is het erg belangrijk om te letten op de stabiliteit van het model. Het is belangrijk om goed te kijken of het model een robuust uiterlijk heeft en voorzien is van stevige poten. Ook is het belangrijk dat de spinningfiets niet gaat schokken als je bezig bent met je trainingen. Niet alleen voelt dit erg oncomfortabel aan, het kan ook nog eens zorgen voor onveilige situaties en de vloer kun je beschadigen.

4. Je hebt de keuze uit verschillende soorten pedalen

De spinningfietsen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten pedalen. Als beginnend sporter is het aan te raden om te kiezen voor toeclips. Je schuift je sportschoenen eenvoudig en snel in de pedalen en de riempjes gebruik je om je voeten stevig te vergrendelen in de pedalen. Ben je op dit moment al erg ervaren met het spinnen? Dan kun je overwegen om klikpedalen te kopen. Hiervoor heb je wel speciale fietsschoenen nodig die zijn voorzien van een plaatje. Dit plaatje kun je vervolgens klikken in het pedaal en door je voet te draaien, komen je fietsschoenen los van het pedaal.

5. Het zadel en het stuur moeten in te stellen zijn

Het is enorm belangrijk dat het zadel en het stuur in te stellen zijn voor de spinningfiets. Je moet immers n verschillende houdingen kunnen zitten. As je kiest voor een kwalitatief goed model, dan is het mogelijk dat het stuur omlaag, omhoog en naar voren af te stellen is. Dit is dan natuurlijk ook mogelijk met het zadel.