Fruitvliegjes bestrijden

By | August 6, 2022

Fruitvliegjes bestrijden, hoe doe je dat?

Iedereen kent ze wel die vervelende microscopische vliegjes die rond je fruit blijven rondhangen. Mocht je dit niet snel verhelpen dan kan dit een echte fruitvliegjes plaag worden. Maar hoe bestrijd je deze kleine fruitvliegjes?

Hoe bestrijd je ze?

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat ze weg zullen gaan. Je hebt bijvoorbeeld de plakstickers voor insecten en de speciale fruitvliegvallen, maar deze heb ik beide geprobeerd en hielpen mij echter niet. De beste manier om van deze plaag af te komen is om zelf een fruitvlieg val te maken.

Zelf een fruitvlieg val maken

Dit is zoals ik hierboven vernoemde de beste val volgens mij, want hiermee verhielp ik het probleem in mijn huiskamer. Wat heb je ervoor nodig? Azijn, wasmiddel met een fruitgeur, en plasticfolie.
Vul je glas met azijn en de er een flinke scheut afwasmiddel in. Span boven het glas de plasticfolie en maak hier een paar gaatjes in. Door de geur van het afwasmiddel zullen de fruitvliegjes gelokt worden naar het glas, ze zullen door de kleine gaatjes kruipen en vervolgens verdrinken in de azijn. De plasticfolie zorgt er ook voor dat ze geen kans meer hebben om te ontsnappen. Wees ervan bewust dat de fruitvliegjes gelokt zullen worden naar deze val dus zet deze val op een plek waar je er geen last van zult hebben. Ververs deze val dagdagelijks totdat het fruitvlieg probleem is verholpen.

Extra tips om van dit probleem af te komen

Om dit probleem echt te verhelpen moet je ervoor zorgen dat ze niets vinden wat ze eventueel lekker zouden vinden. Om je bewust te maken over wat deze fruitvliegen allemaal aangenaam vinden geef ik je graag een paar tips.

Zorg er als eerst voor dat al je overrijp fruit wordt opgegeten of word weggegooid. Maak hier bijvoorbeeld een fruitsalade mee. Was het fruit wel voordat je het gebruikt met koud water. Het bestrijden van deze vervelende beestjes duurde bij mij 2 tot drie dagen.
Mocht je nieuw fruit aankopen, terwijl je de fruitvliegjes aan het bestrijden bent kan je deze het best tijdelijk in de koelkast bewaren. Weet ook dat deze beestjes houden van die afwasmiddelen met een fruit geurtje. Berg deze om die reden ook even op in de keukenkast. Mocht je dit liever niet willen of heb je er geen plek voor dan kan een vliegenkap je ook baat bieden.
Zoete dranken komen ze ook op af, zoals bijvoorbeeld Siroop, fruitsappen en zelfs smoothies. Spoel de glazen waarin deze drank heeft gezeten ook meteen om. Ook lege bierflesjes kan je het beste omspoelen, want deze zijn ook vaak hun prooi.

Maak schoon met geur neutrale producten of op zijn minst schoonmaakmiddelen zonder fruitgeur. De geur van citroenen telt hierbij ook! Kies ervoor om een schoonmaakmiddel te gebruiken met een bloemen of kruidenluchtje zoals bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn. Je kunt naast je fruit ook een plantje zetten met een geur waar ze niet tegen kunnen. Deze plantjes zijn onder andere basilicum, salie en dille. De fruitvliegjes zullen het je ook niet in dank afnemen als je kruidnagel, knoflook of takjes lavendel bij je fruit neerlegt.

Je ramen tegen elkaar openzetten, zodat er tocht ontstaat is ook een goede manier om van deze vervelende wezens af te komen.

De fruitvliegjes zijn echte kleine fruit detectives. Ze zullen heel je huis afzoeken voor fruit of fruitafval. Gooi daarom ook je schillen en ander afval buiten weg. Je hebt ze uiteraard liever buiten als binnen en zo voorkom je ook dat ze op een andere plaats in je huis een plaag gaan vormen.
Een extra tip is ook om de tafel waar de fruitmand staat even met azijn schoon te maken. Dit deed ik om ervoor te zorgen dat de eventuele eitjes niet op mijn tafel kleefden.

Ik hoop je hiermee voldoende tips te hebben gegeven. Ik wens je het beste om van deze vervelende wezens af te komen.